Porstua-verkkopalvelu

Selaa aineistoja (yhteensä 37)

  • Julkistamisajankohta on tarkasti "1996"

Ei varsinaista artikkelia, pelkkä kuvatekstillä ja pelaajien nimillä varustettu valokuva.

Ei varsinaista artikkelitekstiä, pelkkä kuvatekstillä ja pelaajien nimillä varustettu valokuva.

Nurmon Jymyn Jumpparit osallistuivat kesäkuussa 1996 Helsingissä naisliikunnan 100-vuotisjuhlatapahtumaan. Artikkelissa on osallistujien mietteitä tapahtumasta sekä kaksi valokuvaa osallistujista.

Metsikköön Kuortaneentien tuntumaan on valmistumassa Nurmon Pallon puuhaama nurmipintainen jalkapallokenttä. Artikkelissa on myös valokuva Hannu Haapasalmesta tulevan kentän luona.

Lyhyt maininta itsenäisyyspäivänä 1995 Benjam Pöntiselle jaetusta palkinnosta kuvan kera. Kuvassa palkinnon saajan lisäksi myös vaimo Aulikki.

Lyhyt kirjoitus joulunvietosta.

Asiasanat: joulu, jouluperinne

Artikkelissa kerrotaan lehden ilmestymisvuonna perustetusta päiväkodista. Mukana on kaksi valokuvaa päiväkodista ulkoa sekä sisältä lapsineen ja henkilökuntineen.

Alkusanat: Sytytä kynttilä, kun kaipaat häntä, joka on poissa.

Asiasanat: runot

Kouran kultaisen iän kerholaiset vierailivat Nurmon vanhainkodilla 24.10.1996.

Alkusanat: Kalmiston rautaportista askeleet, kuten niin monet.

Asiasanat: runot

Alkusanat: Vihreä, tuoksuva kuusi, kun sinut aattona kotiin kannetaan.

Asiasanat: runot

Kirjoituksessa muistellaan nuorta naista, jonka hautajaispäivä oli vuonna 1944 heinäkuussa valkoisten ruusujen aikaan. Sivulla on kaksi valokuvaa: Nuori nainen, jonka kuvaan on kirjoitettu "Maiju Heikkilä" sekä rautainen hautaristi hautausmaalta.

Artikkelissa pohditaan tulevan merkkipäivän (14.12.1997) mahdollisia tapahtumia ja kerrotaan Nurmoo-Seuran toiminnasta. Valokuvassa Nurmon museon yläkerran kamari, joka sisustettiin edellisenä kesänä 1940-luvun tyyliin "evakkomuseoksi".

Elli Yli-Kortesniemi (1909-1996) oli Nurmon maa-ja kotitalousnaisten puheenjohtaja ja myöhemmin kunniapuheenjohtaja sekä pitokokki. Tämä kirjoitus on luettu hänen hautaustilaisuudessaan.

Runon alkusanat: Pakkanen takoo paljaita päitä / Kuinka kauan tuokin villitys

Asiasanat: runot

Runon alkusanat: Auringon kaari korkeimmillaan / onni asui kurkihirren alla.

Asiasanat: runot

Seurakunnan tervehdys joululehdessä. Otsikko on kirjoituksessa olevan runon nimi.

Kunnanjohtajan tervehdys joululehdessä

Pääkirjoitus joululehdessä

Asiasanat: joulu, kaupallisuus, perinne

Murteella kirjoitettu pakina Kaisasta, joka kutsuu kaupunkilaisystävänsä Lyylin joulunviettoon kotiinsa maaseudulle.

"Kuulutus. Seinäjoen talon isännät, torparit ja ittelliset jotka jo ovat osalliset Seinäjoen uuteen kappelikirkkoon, niinmyöskin ne jotka viälä tahtoovat yhdistää itsensä siihen, käsketään kokoukseen Pruukin kouluhuoneen ensi tistakina se 28 p. tässä…

Artikkeli kertoo Jaakko Kivirinnasta (1886-1962).

Artikkelissa on kolme valokuvaa: Hyllykallion kaikki oppilaat ja henkilökunta, 20-vuotisjuhlassa kukitetut työntekijät sekä avoimien ovien päivässä kouluun tutustuneet vanhemmat.

Asiasanat: koulut, Nurmo, Hyllykallio

Artikkelissa luetellaan nurmolaisia taloja ja niiden asukkaita sekä kerrotaan nuijasodan vaikutuksista talojen elämään. kaksi valokuvaa: piirretty kartta Nurmon taloista ennen ja jälkeen nuijasodan sekä Santavuoren taistelun muistomerkki.

Asiasanat: nuijasota, Nurmo, suvut

Pekka Marttala on keskustellut nurmolaisen Kaarlo (Kalle) Hanhimäen kanssa kalastuksesta sekä Varpulan ja Hirvijärven altaista. Artikkelissa on kaksi valokuvaa Hanhimäestä, toinen artikkelin kirjoittamisen yhteydessä otettu ja toinen vuodelta 1990.

Artikkelissa kerrotaan Nurmon Veneskoskella toimineesta myllystä ja sahalaitoksesta 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkupuolella. Artikkelissa on neljä valokuvaa Veneskosken tehtaista ja muista rakennuksista.

Kirjoittaja kertoo liito-oravaharrastuksestaan ja liito-oravien elintavoista. Artikkelissa on kaksi valokuvaa.

Sekä Elo Valden että hänen isänsä työskentelivät Kouran sahalla Nurmossa.1920-40-luvuilla. Valdenin muisteluita on nauhalta kirjoittanut Eero Lepänhaara. Artikkelissa on kaksi valokuvaa: Lautatavaran lastaus käynnissä Kouran sahalla ja 1. tuuri…

Nurmon kirkkomaalla on Tallroth-Honkajuuri -suvun monumentti. Albert Tallroth toimi Nurmon ensimmäisenä kirkkoherrana. Perheen yhdeksästä lapsesta kuuluisimmaksi tuli Mauri (1882-1948), joka suomensi nimensä Honkajuureksi. Varsinaisen elämäntyönsä…

Yksi tärkeä muuttosuunta Nurmonjokivarresta aikanaan olivat Kala- ja Pyhäjokilaaksot. Ilmeisesti maatiloja oli siellä helpommin ostettavissa. Nivalan Haapaperälle muuttivat myös Koskelankylästä Salanderit vuonna 1891.

Artikkelissa kerrotaan Nurmon hautausmaasta, hautausperinteen taustasta, hautaansiunaamisesta Nurmossa ja kuolemankulttuurin murroksesta. Valokuvat: talvihauta rakennuksineen(1818), karsikkolauta 1800-luvulta, ruumiinveisaajat ja hautajaissaatto.

Asiasanat: hautaus, Nurmo, hautajaiset

Lapuan emäseurakuntaan kuulunut Nurmon kappeli sai ensimmäisen kosketuksen herännäisyyteen syksyllä 1836, jolloin Turun tuomiokapituli siirsi Oravaisilta Lapuan kappalaisen apulaiseksi heränneisiin lukeutuneen nuoren pastori L. J. Achren. Varsinainen…