Porstua-verkkopalvelu

Selaa aineistoja (yhteensä 31)

  • Julkistamisajankohta on tarkasti "1999"

Kirjoittaja muistelee koulupoikana kirjoittamaansa kouluainetta, jonka otsikko on sama kuin tässä kirjoituksessa. Hän muistelee myös 50- ja 60-lukujen Ruuhikoskea.

Asiasanat: muistelmat, Ruuhikoski, Nurmo

Valokuvassa on Nurmon lottia sk-juhlilla Vaasassa 1920. Kuvan yhteydessä on lyhyt teksti Nurmon lottatyöstä (lähde: Nurmon kirja, josta Lauri Kultin kirjoitus "Nurmon Lottatyön vaiheet 1917-1944").

Asiasanat: valokuvat, lotat, Nurmo

Kirjoituksessa kerrotaan Juhosta, joka tuli nurmolaiseen körttitaloon vävyksi vuonna 1895 Seinäjoen Niemistönmaan torpasta. Uudessa kodissa asui samassa talossa Sanna-vaimon vanhemmat sekä Sannan nuoremmat sisaret. Juho kyllästyi vävynä olemiseen ja…

Alkusanat: Julistanko sanomaa / Jeesuksen kirkastamaa?

Asiasanat: runot

EI artikkelia, pelkkä valokuva kuvateksteineen: Nurmon Jymyn F-tytöt -90 voittivat kultamitalit pesäpallon valtakunnanleirillä Hyvinkäällä 29.6.-3.7.1999. Joukkueessa pelasivat: Kaisa Väliniemi, Anne-Mari Kukkasela, Hertta-Maria Heikkilä, Vilma…

Ei artikkelia, pelkkä valokuva kuvateksteineen: Nurmon Jymyn E-pojat -88 voittivat pronssimitalit pesäpallon valtakunnanleirillä Haminassa 4.-9.7.1999. Joukkueessa pelasivat: Jyri Nordberg, Iiro Junnikkala, Kyösti Piispanen, Juho Kiviluoma,…

Alkusanat: Äitien toisten lailla synnytit, Maria.

Asiasanat: runot

Kirjoittaja muistelee isoäitinsä (Susanna Juhontytär Jaskari) sanontoja. Artikkelissa on valokuvia kirjasta Järvenpää: Kauhavan puukko.

Nurmon museon pihapiirissä näkyy vielä muotoja umpeenpainuneesta sirpalesuojasta, joka oli rakennettu Mäki-Tepon kylän asukkaiden suojaksi sotien ajaksi mahdollisten venäläisten ilmapommitusten varalta.

Kirjoituksessa muistellaan vuoden 1952 maakuntaviestin voittoa ja voittanutta Nurmon joukkuetta. Artikkelissa on myös valokuva kyseisestä viestijoukkueesta Matti Valkaman ja Eeva Katajiston häissä.

Alkusanat: Idästä, vieraalta maalta, tähteä seuraten / tuli taas, niin kuin kerran, tietäjät kysellen. Runon kirjoittaja Rantanen (1899-1978) on syntynyt Nurmossa Kouran kylässä.

Asiasanat: runot, kirjailijat, Nurmo

Lehden aukeamalla on neljä valokuvaa, joissa Lauri Kultti on eri tapahtumissa. 1) Museon pihatuvan avajaiset ovat ohi ja näyttelijät ovat kokoontuneet yhteiskuvaan. 2) Mauno Peltokoski luovuttaa palokunnan standaarin Lauri Kultille. 3) Pappi Aila…

Ei artikkelia, vain valokuva filmaustilanteesta ja lyhyehkö kuvateksti.

Kirjoittaja muistelee vuonna 1936 14-vuotiaana polkupyörällä ja junalla tekemäänsä villavaatetavaran myyntireissua, joka kesti kuukauden päivät.

Alkusanat: Kynttilöitten valomerissä joulujen odotus.

Asiasanat: runot

Toimintasuunnitelman lisäksi on kuva kuluneen vuoden kesän viimeisen aukiolopäivän hevosajelusta.

Raffaello's on Suomen ensimmäinen kansainvälinen taidegalleria ja grilliravintola. Se avattiin lokakuussa 1999. Sen omistavat Anne-Mari ja Matti Hällfors.

Alkusanat: Ennen kuin huomaan, ne ovat hiipineet / yli pihamaan.

Asiasanat: runot

Seurakunnan tervehdys joululehdessä

Asiasanat: joulu, rukous, rauha

Kunnanjohtajan tervehdys joululehdessä

Päätoimittajan tervehdys joululehdessä

Lakeuden Seppä on vuosittain myönnettävä tunnustuspalkinto

Antti Hakola (1704-1778) oli kirkonrakentaja, joka rakensi mm. Nurmon kirkkoa. Tässä kirjoituksessa viitataan vuoden 1997 Nurmon joulu -lehteen, jossa nimimerkki Kalistajan Kaisa kertoi perimätiedon mukaan Hakolan hukkuneen Nurmonjokeen. Tässä…

Asiasanat: Hakola, Antti

Kirjoittaja muistelee 13-vuotiaana viettämäänsä sairaalajoulua. Kirjoituksessa on myös kuva Seinäjoen vanhasta sairaalasta.

Kirjoituksessa kerrotaan pohjalaisista ja pohjalaisen heimon muodostumisesta eri lähteiden perusteella. Vielä nuijasodan aikaisissa dokumenteissa kutsutaan nykyisiä eteläpohjalaisia kainuulaisiksi. Pohjanmaan vanha kansanomainen nimitys on ollut…

Pitkässä artikkelissa on myös useita kuvia. 1) Nurmon kartta 1900-1903. 2) Kustaa ja Liisa Lankari sekä poika Kustaa III. 3) Kustaa ja Hildi Lankari. 4) Seuraväkeä Lankarin tuvan taustalla 1920- tai 1930-luvulla.

Asiasanat: talot, Nurmo, Lankari

Artikkelissa kerrotaan kahdesta tapauksesta syksyllä 1917. Ensimmäisessä konstaapeli Juho Kaunismäki pyytää Kustaa Huumoa seurakseen nuorisoseuralle, koska venäläinen esikunta on määrännyt poliisin tulemaan paikalle. Nuorisoseuralla kielivaikeuksien…

Artikkelissa kerrotaan Sivosen kestikievarista ja kutomosta. Sivosen talo oli rakennettu vuonna 1905. Artikkelissa on kaksi valokuvaa: Sivosen kestikievari ja kutomo 1940-luvulla ja Sivosen rappusilla 1920-luvulla istuvia ihmisiä.

Sointula kertoo haastattelussa sukututkimuksesta yleensä ja omasta suvustaan. Artikkelissa on myös valokuva Sointulasta.

Ylijoen koulun historiikissa on mukana valokuva koulun oppilaista vuodelta 1903 (arvio).

Asiasanat: koulut, Nurmo, Ylijoki

Kirjoittaja pohtii Nurmoa paikannimenä sekä sijapäätteitä paikannimien yhteydessä (Nurmossa - Lapualla). Artikkelissa on mukana summittainen kartta tulee ja menee -sanojen murteellisista muodoista.