Porstua-verkkopalvelu

Selaa aineistoja (yhteensä 18)

  • Aihe on tarkasti "Paukaneva"

Nurmoo-seuran näytelmäpiiri esitti kesällä 2019 Nurmon museolla historiakuvaelmaa, jossa kävi ilmi myös se, että nurmolaisia osallistui Paukanevan teloituksiin vuonna 1918.

Artikkelissa kuvataan vuoden 1918 sodan aikaa Seinäjoella. Kuvassa Yli-Puskan talo, joka toimi työväentalona sekä Herra-Jouppila, jossa säilytettiin sisällissodan aikana punavankeja.

Valokuva ja lyhyt teksti. Vuodelta 1988 olevassa valokuvassa kirjoittaja on sytyttänyt kynttilät Paukanevalla olevalle vuoden 1918 teloituspaikalle.

Lyhyessä tekstissä on kolme valokuvaa pitkospuista ja niiden korjaamisesta.

Sointu Mattila muistelee, miten Paukanevalta kerättiin ja kuivattiin turvetta rakennusten eristeiksi. Kirjoituksessa kuvataan tarkasti eri työvaiheet. Mukana on myös vanhoja valokuvia nevalta ja työmaalta.

Asiasanat: Nurmo, Paukaneva, turve

Artikkelissa kerrotaan reitistä, pauka-sanan etymologiasta ja vuoden 1918 tapahtumista, joissa Paukanevan eteläreunalla ammuttiin punaisia. Mukana on Nurmon työväenyhdistyksen 1.6.1919 antamat tiedot kansalaissodasta ja Paukanevan tapahtumista;…

Paukanevalla sijaitsee keväällä 1918 teloitettujen punavankien muistoksi vuonna 1978 pystytetty muistomerkki. Artikkelissa on myös Niilo Lepänhaaran muisteluita syksyltä 1944. Artikkelissa on valokuvat muistomerkistä ja Nurmon hautausmaalla…

Artikkelissa pohditaan Paukanevan hyödyntämistä matkailun kannalta ja kerrotaan hieman alueen historiasta. Mukana on kaksi kuvaa pitkospuilta ja Paukanevalta yleensä.

Asiasanat: Nurmo, Paukaneva

Artikkelin otsikko lehdessä virheellisesti "Paukannevan luontoa"

Asiasanat: Nurmo, Paukaneva, suot, luonto