Porstua-verkkopalvelu

Selaa aineistoja (yhteensä 477)

  • Julkistamisajankohta on tarkasti "1988"

Runon alkusanat: Ah, armas isäni taivainen / taas huokaillen puoleesi käännyn.

Asiasanat: runot

Lythyt muistelma kirjoittajan lapsuuden joulunvietosta.

Asiasanat: muistelmat, joulu, lapsuus

Nurmon kunnan alueella on usean vuoden ajan kerätty Nurmon urheiluperinnettä: kirjoja, valokuvia, vanhoja urheiluvälineitä ja palkintoja.

Ringette oli aikaisempana vuonna rantautunut Nurmoon ja Nurmossa oli 1988 yksi 14-vuotiaiden tyttöjen joukkue. Artikkelissa kerrotaan lyhyesti ringeten säännöistä ja Nurmon joukkueesta kuvan kera.

Vuonna 1988 suurimmat liikuntapaikkojen rakennuskohteet olivat liikuntahalli, Isosalon kuntorata ja keskustan kentän pinnan uusiminen.

Resiinaralli oli kilpailu, jossa joukkueet matkasivat rautatietä pitkin resiinoilla. Kilpailuja myös televisioitiin. Nurmon vapaapalokunnan joukkue tuli toiseksi vuoden 1988 kilpailussa. artikkelissa on valokuva voittojoukkueesta huoltajineen: Jaakko…

Nurmon Syrjänmäen talon pihapiirissä on kumpare, joka on toiminut leivinuunina. Uunin on tehnyt Matti Syrjänmäki n. 1800-luvun alussa. Uunia on käytetty viimeksi yli 100 vuotta sitten. Nykyisin se on romahtanut ja sen suuaukon kohdalle on pantu…

Veneskoski-Viitala seuran [sic] perustava kokous pidettiin 21.4.1988.

Syyskuulla 1988 aloitettu MLL:n järjestämä musiikkileikkikoulu toimi Kirkonkylän ala-asteella, Lankarissa ja Hyllykallion koululla.

Runon alkusanat: Isä meidän, Sinä, joka olet taivaissa.

Asiasanat: runot, pääsiäinen

Artikkelissa myös valokuvat terveyskeskuslääkäri Anneli Latva-Nevalasta, hammaslääkäri Jari Norpasta ja hammashoitaja Marja-Terttu Ekmanista sekä terveysaseman odotustiloista.

Asiasanat: terveyskeskukset, Nurmo

Runomuotoon murteella kirjoitettuja kuulumisia. Alkusanat: Kyllä täällä eletään nyt muutoksen kourissa, kun tua tiäkin meinataan oikaasta.

Artikkelissa kerrotaan Nurmon ystävyyskunnasta Åselesta ja kuntien yhteistyöstä. Valokuva: nurmolaisia ja åselelaisia nuoria ystävyyskuntaleirillä Åselessa.

Runon alkusanat: Nyt on joulu, juhla jaloin.

Asiasanat: runot, joulu

Kirjoittaja on Valkeavuoren Urasiskot ja -veljet ry Nurmon partiolippukunnasta.

Runon alkusanat: On vieläkin muistoissa, auringon lämpö ja lintuin laulu.

Asiasanat: runot, luonto, syksy, Päijänne

Runon alkusanat: Minä rakastan niin raakasti tätä Pohjanmaata.

Runon alkusanat: Jouluyönä korkeudessa öisen taivaan säkeneinä tähdet vilkkuaa.

Asiasanat: runot, joulu

Runon alkusanat: Kellojenko jossain niin kuulen soittavan.

Asiasanat: runot, joulu

Runon alkusanat: Säde leikkiä lyö, pimeä Jouluyö.

Asiasanat: runot

Kunnanjohtajan tervehdys

Asiasanat: kunnat, Nurmo

Nurmoo-Seuran puheenjohtajan tervehdys

Ennen 1940-lukua Solanon alueella oli ns. pehkutehtaan toimintaa.

Mykänristi on ikivanhaan käppyrämäntyyn kiinnitetty puuristi. Sen alapuolella on taulu jossa on heikosti erotettavissa kirjoitusta ja vuosiluku 1801. Mykänristi ja Mykkäkalliot sijaitsevat Syrjänmäen loukon tienoilla Nurmossa. Kerrotaan, että männyn…

Artikkelissa kerrotaan Nurmon seurakunnan leirikeskus Lankarin historiasta ja siihen liittyvistä tarinoista ja uskomuksista. Mukana valokuvat rakennuksista ja rippileiriläisistä.

Artikkelissa kerrotaan Itikan uudesta broilerteurastamosta kantatie 67:n varrella. Mukana ilmakuva rakennuksista sekä sisäkuva broilerlinjalta.

Artikkelissa kerrotaan Keski-Nurmossa eläneestä Kustaa Rannasta eli Ranteen paapasta (1858-1951) valokuvan kera. Hän työskenteli kolmeen otteeseen Amerikassa; Nurmoon palattuaan hän teki kirvesmiehen ja puusepän töitä. Tiedot on Anelma Ylinen koonnut…

Asiasanat: Ranta, Kustaa

Artikkelissa on myös ulkokuva hotellista sekä valokuva isäntäväestä (Särmöt ja Koveronkosket).

Kirjoittaja on valittu vuoden psykologiksi.

Asiasanat: joulu, juhlaperinne, tavat

Artikkelissa kerrtotaan puuseppä, taiteilija Kari Virtasesta. Artikkelissa on myös kolme valokuvaa Virtasesta ja hänen töistään.

Artikkelissa myös valokuvia leirikoulusta.

Kirjoittajaksi on merkitty nimimerkki "Muistelija."

Asiasanat: kylät, Viitalankylä, Nurmo

Artikkelissa valokuvia merkkivuoden juhlatilaisuudesta: ala-astelaisten askartelemia lippuja, ilotulitus, taiteilija Kari Virtanen saa kulttuurikellon.

Murretarina. Aviopari Manta ja Köpi sanailevat jouuln alla.

Asiasanat: murteet, pakinat, avioparit, joulu