Totta ja tarinaa ryssänhaudasta

Kuvaus

Tarina kertoo venäläisten sotilaiden epäonnisesta matkasta veneellä Himangalta Lohtajan Ohtakariin tapaamaan tovereitaan syksyllä 1917. Kaksi sotilasta sekä kaksi himankalaista tyttöä haaksirikkoutuvat syysmyrskyssä Ohtakarin kivikkoon. Sotilaat huuhtoutuvat mereen ja hukkuvat, veneen kajuutassa pysytelleet tytöt pelastuvat. Kalastajat löytävät toisen ruumiin keväällä 1918 ja se haudataan ns. ryssänhautaan Sivukariin (nyk. Ryssännokka). Lohtajan kotiseutuyhdistys hankki 1971 hautapaikalle kiven, jonka laatassa ovat sanat: Tuntemattoman venäläisen sotilaan muistolle. Lohtajan Kotiseutuyhdistys 1971.
Artikkeli julkaistu Lohtajan Joulu -lehdessä, joka on ilmestynyt vuodesta 1968 lähtien Keski-Pohjanmaan musiikkiopiston Lohtajan naisjaoston/naistoimikunnan (myöhemmin Lohtajan Musiikkinaiset ry ja Lohtajan Musiikinystävät ry) toimesta. Lehden kaikki numerot ovat luettavissa Lohtajan kunnankirjaston kotiseutukokoelmassa.

Säätelä, Heikki. Totta ja tarinaa ryssänhaudasta. Porstua-verkkopalvelu, viitattu 29.3.2024.