Karhin Kasakkakivistä

Kuvaus

Artikkelissa kerrotaan esikuntakapteeni Olof Melleniuksen muistiinpanoihin(opettaja Juho Leppälän kopiossa) vuodelta 1871 ja seuraavilta vuosilta liittyvä kuvaus vuoden 1788 sodan (Venäjän sota tai Kustaa III sota) tapahtumista Lohtajalla. Tarinan mukaan neljä kasakkaa tuli Anttilan taloon Karhin kylään ryöstöretkelle ja talon isäntä ampui yhden ryöstäjistä ns. kasakkakiven takaa hylkipyssyllä. Tarinassa myös paikallisia, kasakkakiveen liittyviä kummituskertomuksia.
Artikkeli on julkaistu Lohtajan Joulu -lehdessä, jota on julkaistu vuodesta 1968 Keski-Pohjanmaan musiikkiopiston Lohtajan naisjaoston/naistoimikunnan (myöhemmin Lohtajan Musiikkinaiset ry ja Lohtajan Musiikinystävät ry) toimesta. Lehden kaikki numerot luettavissa Lohtajan kunnankirjaston kotiseutukokoelmassa.

Tekijä

YKL